HUMMUS Z OLEJEM Z OSTROPESTU I CZARNUSZKĄ


Przygotowałam dzisiaj hummus z dodatkiem oleju z ostropestu i czarnuszką. Jest do potrawa, którą polecam w szczególności w insulinooporności i diecie płodności. Co więcej będzie to również idealne rozwiązanie dla osób, które chcą wesprzeć pracę swojej wątroby. Ostropest bowiem wpływa korzystnie na komórki wątroby.


Pasta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, więc polecam nawet dla tych zabieganych.


Składniki:


  • cieciorka 400 g po odsączeniu (ja kupuję gotowa w słoiku)
  • 4 – 5 łyżek pasty tahini
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki oleju z ostropestu
  • płaska łyżeczka czarnuszki
  • sól himalajska i pieprz kolorowy do smaku.

Przygotowanie:


1). Cieciorkę odsącz i przelej przegotowaną wodą.

2). Dodaj pastę tahini, sok z cytryny, olej, czarnuszkę i przyprawy.

3). Zmiksuj blenderem na gładką masę.

4). Jedz jako dodatek do pieczywa.

Witaj! Nazywam się Roksana Jurczak-Amroziewicz. Jestem dietetykiem klinicznym. Zawód łączę z pasją. Na moim blogu znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, a także ciekawe i proste przepisy, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Co mnie najbardziej interesuje? Dieta w zaburzeniach hormonalnych i dieta płodności. Zapraszam!

Aktualności

Kontakt

Przychodnia Lekarska SALVITA – Ul. Kolejowa 71/7;  75-108 Koszalin

500 844 684

kontakt@profesjonalnydietetyk.pl