Przygotowałam dzisiaj hummus z dodatkiem oleju z ostropestu i czarnuszką. Jest do potrawa, którą polecam w szczególności w insulinooporności i diecie płodności. Co więcej będzie to również idealne rozwiązanie dla osób, które chcą wesprzeć pracę swojej wątroby. Ostropest bowiem wpływa korzystnie na komórki wątroby.

Pasta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, więc polecam nawet dla tych zabieganych.

Hummus

Składniki:

cieciorka 400 g po odsączeniu (ja kupuję gotowa w słoiku)

4 – 5 łyżek pasty tahini

2 łyżeczki soku z cytryny

3 łyżeczki oleju z ostropestu

płaska łyżeczka czarnuszki

sól himalajska i pieprz kolorowy do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cieciorkę odsącz i przelej przegotowaną wodą.
  2. Dodaj pastę tahini, sok z cytryny, olej, czarnuszkę i przyprawy.
  3. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
  4. Jedz jako dodatek do pieczywa.

Witaj!

Roksana Jurczak-Amroziewicz
Roksana Jurczak-Amroziewicz

Dietetyk kliniczny, mgr, UP Poznań
Pedagog, UAM Poznań
Nauczyciel akademicki na kierunku dietetyka w PWSZ w Koszalinie
Autor publikacji naukowych
..........................
Jestem dietetykiem klinicznym. Zawód łączę z pasją. Na moim blogu znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, a także ciekawe i proste przepisy, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Co mnie najbardziej interesuje? Dieta w zaburzeniach hormonalnych i dieta płodności - tj. HORMONODIETETYKA.
Zapraszam serdecznie!

Roksana Jurczak-Amroziewicz
Napisz do mnie

Najnowsze posty

Instagram HORMONODIETETYKA

Obserwuj mój nowy profil na instagramie!