Przygotowałam dzisiaj hummus z dodatkiem oleju z ostropestu i czarnuszką. Jest do potrawa, którą polecam w szczególności w insulinooporności i diecie płodności. Co więcej będzie to również idealne rozwiązanie dla osób, które chcą wesprzeć pracę swojej wątroby. Ostropest bowiem wpływa korzystnie na komórki wątroby.
Pasta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, więc polecam nawet dla tych zabieganych.
Składniki:
cieciorka 400 g po odsączeniu (ja kupuję gotowa w słoiku)
4 – 5 łyżek pasty tahini
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżeczki oleju z ostropestu
płaska łyżeczka czarnuszki
sól himalajska i pieprz kolorowy do smaku.
Przygotowanie:
1). Cieciorkę odsącz i przelej przegotowaną wodą.
2). Dodaj pastę tahini, sok z cytryny, olej, czarnuszkę i przyprawy.
3). Zmiksuj blenderem na gładką masę.
4). Jedz jako dodatek do pieczywa.
Witaj! Nazywam się Roksana Jurczak-Amroziewicz. Jestem dietetykiem klinicznym. Zawód łączę z pasją. Na moim blogu znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, a także ciekawe i proste przepisy, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Co mnie najbardziej interesuje? Dieta w zaburzeniach hormonalnych i dieta płodności. Zapraszam!
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności