Śledzik z awokado i papryką
Najprostsza zasada na świecie to taka, że im bardziej tłusta ryba, tym zdrowsza. Jaką rybę zatem wybrać? Najlepszym wyborem jest tradycyjny śledzik. Dlaczego? Po pierwsze to tłusta ryba morska (ma więc dużą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych omega – 3, a także witaminy D, której tak brakuje w naszej diecie). Ryba stosunkowo mała, nie zawiera więc dużo zanieczyszczeń. Ponadto jest proporcjonalnie tania. Co z solą? Dobrze wymoczona przed spożyciem nie zaszkodzi.
Jest to potrawa praktycznie dla każdego (za wyjątkiem pewnych schorzeń), ale w szczególności polecam w zaburzeniach hormonalnych i zaburzeniach płodności dla niej i dla niego.
Składniki:
śledź solony (1 filet)
1/2 małej cebuli
1/2 małej czerwonej papryki o wydłużonych strąkach
awokado (1/4 sztuki)
olej rzepakowy tłoczony na zimno
dodatkowo: liść laurowy, ziele angielskie, opcjonalnie szczypta chilli i sok z cytryny
Przygotowanie:
- Śledzia wymocz w wodzie (min. 2 h), następnie pokrój.
- Cebulę obierz i pokrój.
- Paprykę umyj i pokrój.
- Awokado obierz, pokrój.
- Dodaj pozostałe składniki, polej olejem i odstaw na minimum kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Witaj!
Dietetyk kliniczny, mgr, UP Poznań
Pedagog, UAM Poznań
Nauczyciel akademicki na kierunku dietetyka w PWSZ w Koszalinie
Autor publikacji naukowych
..........................
Jestem dietetykiem klinicznym. Zawód łączę z pasją. Na moim blogu znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, a także ciekawe i proste przepisy, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Co mnie najbardziej interesuje? Dieta w zaburzeniach hormonalnych i dieta płodności - tj. HORMONODIETETYKA.
Zapraszam serdecznie!