Migdałowo-kokosowa tapioka z owocami w 2 odsłonach
Dzisiaj przygotowałam Wam przepis na tapiokę bezmleczną z owocami, w dwóch prostych wersjach – pierwsza z jagodami, a druga z morelą i jagodami.
Tapioka to produkt skrobiowy z manioku, sprzedawany w postaci kulek, które gotujemy. Z tapioki powstają bardzo smaczne desery przypominające kisiel mleczny czy owocowy, albo jak niektórzy podają również leguminę. Tapioka jest skrobią, ma więc wysoki indeks glikemiczny, dlatego warto dodawać do niej np. mleko kokosowe, które zawiera dużo tłuszczu lub owoce, które są źródłem błonnika. Jednakże jako deser jest naprawdę dobrym wyborem. Jest dobra dla osób odchudzających się, które lubią czasami zjeść coś słodkiego, czy dla osób, które potrzebują diety wysokoenergetycznej. Ponadto jest dobrym rozwiązaniem dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej czy łatwostrawnej.
Czy jest droga? Do tanich nie należy, ale też nie do najdroższych, za pół kilograma wychodzi ok. 10 zł. Co ważne na porcję dajemy max. 2 łyżki, czyli ok. 24 – 30 g. Zatem jedna porcja wyjdzie cenowo bardzo dobrze.
Składniki na 1 porcję:
1,5 szklanki mleka migdałowego (bez cukru i wzbogacane w wapń)
2 łyżki tapioki
3 – 4 łyżeczki wiórek kokosowych
1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
garść jagód (lub garść jagód i 1 morela)
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj mleko migdałowe razem z wiórkami kokosowymi.
- Do gotującego się mleka dodaj tapiokę i zamieszaj.
- Gotuj na małym ogniu ok. 20 – 25 minut, aż kulki staną się przeźroczyste. Pamiętaj, aby mieszać w trakcie gotowania.
- Gotową tapiokę przełóż do szklanki, słoiczka lub pucharka i posyp owocami.
Tapioka jest dobra zarówno na ciepło, jak i po przestygnięciu. Możesz zatem przygotować ją wcześniej.
Witaj!
Dietetyk kliniczny, mgr, UP Poznań
Pedagog, UAM Poznań
Nauczyciel akademicki na kierunku dietetyka w PWSZ w Koszalinie
Autor publikacji naukowych
..........................
Jestem dietetykiem klinicznym. Zawód łączę z pasją. Na moim blogu znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, a także ciekawe i proste przepisy, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Co mnie najbardziej interesuje? Dieta w zaburzeniach hormonalnych i dieta płodności - tj. HORMONODIETETYKA.
Zapraszam serdecznie!