Nie przepadam za słodkimi śniadaniami, ale czasami mimo to mam ochotę na coś słodkiego od rana. Z uwagi na to, iż zrezygnowałam z cukru ze względu na moją insulinooporność i hiperinsulinemię, przygotowuję dania, które tego cukru nie mają, albo mają go dużo mniej niż tradycyjne wersje takich dań.
W przypadku IO, hiperinsulinemii i PCOS proponuję wybrać mniejszą i twardszą gruszkę, a mąkę ziemniaczaną zastąpić nasionami chia (akurat ich nie miałam w domu, więc cóż, odrobina mąki ziemniaczanej została użyta). Dodatkowo do śniadania warto zjeść talerz świeżych warzyw (obniżą nam indeks glikemiczny całej potrawy), np. 1/2 papryki, garść pomidorków koktajlowych, czy np. plasterki ogórka).
Jest tutaj też tajemniczy składnik (jak chcesz, to możesz go pominąć). Chodzi o sproszkowany korzeń maca, który jest dobry dla wszystkich zaburzeń hormonalnych, w szczególności w hiperprolaktynemii i innych zaburzeniach płodności, ale również dla panów będzie dobrym wyborem. Korzeń maca to siła i witalność, lepsza reakcja na stres zarówno psychiczny jak i fizyczny.
Składniki:
* 1 duże jajko
* 1/3 szklanki mleka 2% tłuszczu
* 1 płaska łyżeczka sproszkowanego korzenia maca
* 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki mąki pszennej typ 500
* 2 łyżki mąki żytniej razowej
* 2 łyżeczki oliwy
* 1 twarda średnia gruszka
* 1/2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej lub nasion chia
* 1 – 2 łyżki wody
* garść mrożonych jagód
Przygotowanie:
1. Do miski wbij jajko, dodaj mleko i oliwę.
2. Następnie dodaj sproszkowany korzeń maca, proszek do pieczenia i mąkę pszenną i żytnią.
3. Masę wymieszaj lub zmiksuj.
4. Gruszkę obierz i pokrój w kawałki. Następnie podduś w garnku.
5. W szklance wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną i wlej do gruszek, chwilę podgrzewaj. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę przegotowanej wody.
6. Placuszki upiecz na patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu.
7. Gotowe placki układaj piętrowo. Na wierzch dodaj frużelinę gruszkową i mrożone jagody.
Kaloryczność tego dania ok. 510 kcal i średni IG
Kaloryczność tego dania z 1/2 średniej czerwonej papryki jako przegryzka obniżająca IG dania to ok 530 kcal i niski IG.