PANCAKES Z FRUŻELINĄ GRUSZKOWĄ I JAGODAMI

PANCAKES Z FRUŻELINĄ GRUSZKOWĄ I JAGODAMI

Nie przepadam za słodkimi śniadaniami, ale czasami mimo to mam ochotę na coś słodkiego od rana. Z uwagi na to, iż zrezygnowałam z cukru ze względu na moją insulinooporność i hiperinsulinemię, przygotowuję dania, które tego cukru nie mają, albo mają go dużo mniej niż tradycyjne wersje takich dań.


W przypadku IO, hiperinsulinemii i PCOS proponuję wybrać mniejszą i twardszą gruszkę, a mąkę ziemniaczaną zastąpić nasionami chia (akurat ich nie miałam w domu, więc cóż, odrobina mąki ziemniaczanej została użyta). Dodatkowo do śniadania warto zjeść talerz świeżych warzyw (obniżą nam indeks glikemiczny całej potrawy), np. 1/2 papryki, garść pomidorków koktajlowych, czy np. plasterki ogórka).


Jest tutaj też tajemniczy składnik (jak chcesz, to możesz go pominąć). Chodzi o sproszkowany korzeń maca, który jest dobry dla wszystkich zaburzeń hormonalnych, w szczególności w hiperprolaktynemii i innych zaburzeniach płodności, ale również dla panów będzie dobrym wyborem. Korzeń maca to siła i witalność, lepsza reakcja na stres zarówno psychiczny jak i fizyczny.


Składniki:

 

* 1 duże jajko
* 1/3 szklanki mleka 2% tłuszczu
* 1 płaska łyżeczka sproszkowanego korzenia maca
* 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżki mąki pszennej typ 500
* 2 łyżki mąki żytniej razowej
* 2 łyżeczki oliwy

* 1 twarda średnia gruszka

* 1/2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej lub nasion chia

* 1 – 2 łyżki wody

* garść mrożonych jagód


Przygotowanie:

 

1. Do miski wbij jajko, dodaj mleko i oliwę.

2. Następnie dodaj sproszkowany korzeń maca, proszek do pieczenia i mąkę pszenną i żytnią.

3. Masę wymieszaj lub zmiksuj.

4. Gruszkę obierz i pokrój w kawałki. Następnie podduś w garnku.

5. W szklance wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną i wlej do gruszek, chwilę podgrzewaj. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę przegotowanej wody.

6. Placuszki upiecz na patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu.

7. Gotowe placki układaj piętrowo. Na wierzch dodaj frużelinę gruszkową i mrożone jagody.


Kaloryczność tego dania ok. 510 kcal i średni IG

Kaloryczność tego dania z 1/2 średniej czerwonej papryki jako przegryzka obniżająca IG dania to ok 530 kcal i niski IG.

Witaj! Nazywam się Roksana Jurczak-Amroziewicz. Jestem dietetykiem klinicznym. Zawód łączę z pasją. Na moim blogu znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, a także ciekawe i proste przepisy, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Co mnie najbardziej interesuje? Dieta w zaburzeniach hormonalnych i dieta płodności. Zapraszam!

Aktualności

Kontakt

Przychodnia Lekarska SALVITA – Ul. Kolejowa 71/7;  75-108 Koszalin

500 844 684

kontakt@profesjonalnydietetyk.pl