Aktualności Przepisy Śniadania

Truskawkowy zawrót głowy

Komu kwarantanna poszła w boczki? Gdy trzeba zmienić coś w swojej diecie, a do słodkiego ciągnie bez ustanku proponuję dzień zacząć od owsianki: „Truskawkowy zawrót głowy”, czyli truskawkowa owsianka bez mleka. Jest to śniadanie, które od razu poprawi twój nastrój, tym bardziej, że nie będzie po nim wyrzutów sumienia. 

Owsianka truskawkowa

Składniki:

3 łyżki płatków owsianych górskich
1 szklanka mleka owsianego b/c (proponuję mleko owsiane INKA) => jest wyjątkowo smaczne i smakiem zbliżone do klasycznego mleka, więc Twoja truskawkowa owsianka bez mleka zasmakuje każdemu
2 łyżeczki nasion chia
garść truskawek
listek mięty dla ozdoby

Przygotowanie:

  1. Na gorące mleko owsiane wrzuć płatki owsiane i nasiona chia, gotuj przez chwilę. Zamieszaj co jakiś czas, żeby nie przywarło.
  2. Gotową owsiankę przelej do miseczki i dodaj umyte i pokrojone truskawki. Do ozdoby dodaj listek mięty.
  3. Spróbuj również inne śniadanie na słodko, np. pancakes z frużeliną gruszkową i jagodami. Od razu dzień będzie lepszy. 

Witaj!

Roksana Jurczak-Amroziewicz
Roksana Jurczak-Amroziewicz

Dietetyk kliniczny, mgr, UP Poznań
Pedagog, UAM Poznań
Nauczyciel akademicki na kierunku dietetyka w PWSZ w Koszalinie
Autor publikacji naukowych
..........................
Jestem dietetykiem klinicznym. Zawód łączę z pasją. Na moim blogu znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, a także ciekawe i proste przepisy, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Co mnie najbardziej interesuje? Dieta w zaburzeniach hormonalnych i dieta płodności - tj. HORMONODIETETYKA.
Zapraszam serdecznie!

Roksana Jurczak-Amroziewicz
Napisz do mnie

Najnowsze posty

Instagram HORMONODIETETYKA

Obserwuj mój nowy profil na instagramie!