Jest to potrawa praktycznie dla każdego (za wyjątkiem pewnych schorzeń), ale w szczególności polecam w zaburzeniach hormonalnych i zaburzeniach płodności dla niej i dla niego.
Składniki:
2 duże jajka
1 mały pomidor
1/2 małej cebuli
1/4 małej papryki
7 łyżek poppingu z amarantusa
1 płaska łyżeczka oleju kokosowego
dodatkowo: sól himalajska, pieprz ziołowy, czarnuszka, bazylia
Przygotowanie:
- Warzywa umyj, cebulę obierz. Składniki pokrój, dodaj amarantus, przyprawy i roztrzepane jajka.
- Całość wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy (użyj patelnię do naleśników lub inną z nieprzywieralnym dnem).
- Na rozgrzana patelnię wlej masę i zapiekaj na średnim ogniu/średniej mocy palnika, aż do ścięcia dołu (możesz dodatkowo przykryć patelnię przykrywką.
- Gdy dół się zapiecze, a wierzch lekko zetnie, delikatnie zsuń omlet na talerz, a następnie przerzuć z powrotem na patelnię, aby teraz piec omlet z drugiej strony.
- Piecz jeszcze chwilę, a następnie przełóż na talerz.
Porcja wydaje się ogromna. Do tego to danie jest mega sycące, ale to tylko ok. 390 kcal.
Witaj!
Dietetyk kliniczny, mgr, UP Poznań
Pedagog, UAM Poznań
Nauczyciel akademicki na kierunku dietetyka w PWSZ w Koszalinie
Autor publikacji naukowych
..........................
Jestem dietetykiem klinicznym. Zawód łączę z pasją. Na moim blogu znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, a także ciekawe i proste przepisy, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Co mnie najbardziej interesuje? Dieta w zaburzeniach hormonalnych i dieta płodności - tj. HORMONODIETETYKA.
Zapraszam serdecznie!