Jak naturalnie wzmocnić odporność? Porady dietetyka klinicznego
W perspektywie ostatnich wydarzeń konieczne jest skupienie się na naturalnym wspieraniu swojej odporności. Powinniśmy skupić się zarówno na wspieraniu naturalnych barier ograniczających dostawanie się patogenu chorobotwórczego do organizmu, jak również na wzmacnianiu układu immunologicznego. Jak to zrobić? Poprzez właściwa dietę i higieniczny tryb życia. Sen jak i unikanie stresu to pierwsza zasada, gdyż te czynniki pogarszają nasza odporność. Druga rzecz równie ważna to pełnowartościowa dieta, skupiająca się na dostarczaniu istotnych składników naszej odporności + unikaniu cukru, produktów przetworzonych i alkoholu.
Jak naturalnie wzmocnić odporność w 7 krokach?
- Spożywaj dużo świeżych warzyw i owoców, jak również produkty pełnoziarniste
- Wprowadź do swojej diety naturalne probiotyki (produkty kiszone i fermentowane, pieczywo na zakwasie)
- Spożywaj buliony, które będą regenerować barierę jelitowa i poprawiać Twoja odporność
- Zadbaj o właściwa podaż witaminy D i kwasów tłuszczowych omega-3 – ryby, ryby, ryby, im bardziej tłuste tym lepiej, do tego olej lniany i olej z czarnuszki, siemię lniane i nasiona chia, a dodatkowo suplementacja witaminy D
- Odpowiednia dawka witaminy C pochodząca z diety – witamina C nie leczy przeziębienia i grypy, ale wzmacnia nasz odporność, poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych i neutralizację wolnych rodników – wybieraj owoce jagodowe, cytrusowe, kiwi, owoce dzikiej róży, jagody goji, rokitnik, acerola, a z warzyw np. natka pietruszki, papryka, brukselka, kalafior, kapusta, w szczególności produkty kiszone
- Wprowadź naturalne antybiotyki: miód, pyłek pszczeli, pierzga, czosnek, cebula
- Unikaj cukru, produktów przetworzonych i alkoholu
Top 10 grup produktów wspierających Twoja odporność
- Kolorowe warzywa i owoce
- Tłuste ryby morskie – śledź, łosoś, halibut
- Sok z aloesu, sok z rokitnika i sok z czarnego bzu
- Olej lniany, olej z czarnuszki, siemię lniane, nasiona chia i orzechy brazylijskie
- Produkty naturalnie kiszone i fermentowane
- Buliony mięsne i rybne
- Czosnek, cebula i por
- Kurkuma, imbir
- Miód, pyłek pszczeli, pierzga
- Korzeń maca i ashwagandha
Witaj!
Dietetyk kliniczny, mgr, UP Poznań
Pedagog, UAM Poznań
Nauczyciel akademicki na kierunku dietetyka w PWSZ w Koszalinie
Autor publikacji naukowych
..........................
Jestem dietetykiem klinicznym. Zawód łączę z pasją. Na moim blogu znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, a także ciekawe i proste przepisy, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Co mnie najbardziej interesuje? Dieta w zaburzeniach hormonalnych i dieta płodności - tj. HORMONODIETETYKA.
Zapraszam serdecznie!