SAŁATKA JARZYNOWA INACZEJ

Witaj! Nazywam się Roksana Jurczak-Amroziewicz. Jestem dietetykiem klinicznym. Zawód łączę z pasją. Na moim blogu znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, a także ciekawe i proste przepisy, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Co mnie najbardziej interesuje? Dieta w zaburzeniach hormonalnych i dieta płodności. Zapraszam!

SAŁATKA JARZYNOWA INACZEJ

Sałatka jarzynowa jest zawsze odpowiednia, na każdą okazję. Jest pewnie niewiele osób, które by jej nie lubiły. Co jednak z tym majonezem? Jeść czy nie jeść? Oczywiście zdrowszy będzie sam olej, ale nie ukrywam, że bez wyrzutów sumienia włączam do swojej diety i diety moich pacjentów również majonez (ale oczywiście dobrej jakości, idealnie by było, jakby był domowej roboty). Pamiętaj liczy się ilość – jeśli nie zjesz majonezu z warzywami w sałatce, z warzywa z majonezem (patrz przewaga warzyw), to będzie idealnie.


Moja propozycja na urozmaicenie sałatki jarzynowej:


Składniki:

 

* 4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach (bez soli)

* 2 średnie marchewki ugotowane w skórce (bez soli)

* 1 średnia, pomarańczowa papryka o wydłużonych strąkach

* 1/2 puszki odsączonej kukurydzy

* mały kawałek białej części pora

* sól himalajska

* pieprz ziołowy

* natka pietruszki, szczypiorek lub kiełki

* majonez około 3 łyżek


Przygotowanie:

 

1). Warzywa (ziemniak, marchew) umyj i ugotuj
2). Paprykę i pora umyj i drobno pokrój. Kukurydzę odsącz.
3). Ugotowane warzywa obierz i pokrój w kostkę.
4). Składniki wymieszaj i dopraw. Połącz z majonezem.
5). Posyp z wierzchu zieleniną, np. natką pietruszki lub kiełkami


Smacznego!

Kontakt

Przychodnia Lekarska SALVITA – Ul. Kolejowa 71/7;  75-108 Koszalin

500 844 684

kontakt@profesjonalnydietetyk.pl